Pengikut

Khamis, 27 Mac 2008

CADANGAN BELI EYE ON MALAYSIA MERUGIKAN ..

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Cadangan Kerajaan Negeri Melaka untuk membeli eye on Malaysia adalah satu cadangan yang tidak rasional dan tidak menguntungkan rakyat negeri melaka tetapi projek ini beri hanya berikan keuntungan pada para pelancong sahaja. Kerajaan negeri sepatutnya merancang untuk mewujudkan peluang pekerjaan yang lebih banyak untuk rakyat negeri melaka. Cadangan pembelian tersebut yang dilaksanakan melalui anak syarikat Kerajaan Negeri Melaka, Kumpulan Melaka Berhad (KMB) daripada AD Suria Sdn Bhd menelan belanja sebanyak RM22 juta, ini amat mendukacitakan kita sebagai rakyat negeri melaka.

Cuba kita bayangkan bersama, kerajaan negeri perlu mendapat pulangan sehari RM 6 Ribu , Sebulan RM 183 ribu, setahun RM2.2 juta dan selama 10 tahun baru pulang modal sebanyak RM 22 juta. Bagaimana pula kos penyelenggaraan dan risiko penyelenggaraan dan insuran ??


Sebelum ini kerajaan negeri melaka telah mengeluarkan dana sebanyak RM23 juta untuk membina menara Taming Sari yang terletak di Melaka Raya. Apa rasionalnya projek ini diluluskan dalam masa yang sama kerajaan negeri masih lagi berhutang dengan kerajaan persekutuan sebanyak RM 1.05 Bilion

Tiada ulasan: