Pengikut

Selasa, 22 Disember 2009

SEMERBAK BAU KHINZIR !

DAH 2 HARI SAYA TAK SEMPAT UPDATE BLOG KERANA MENGHADIRI FAMILI DAY DI PANTAI PADANG KEMUNTING, TANJUNG BIDARA. ALHAMDULILLAH HAPPY LE JUGA BILA SEMUA 9 ORANG ADIK BERADIK SERTA PASANGAN DAN ZURIAT MASING - MASING DAPAT BERKUMPUL BUAT KALI KETIGANYA. TIDAK KETINGGALAN EMAK DAN ABAH TURUT SAMA. SEMUANYA HAMPIR 50 ORANG.
HARI CUTI JADI PENUHLAH SEMUA CHELET TEPI PANTAI TU, CUMA TAK SEDAPNYA IALAH BAU KHINZIR DARI KUALA SG. BARU AGAK KUAT JUGA MENEMBUSI HIDUNG. SAYA TERFIKIR SEJENAK, MACAM MANA DICELAH MAJORITI PENDUDUK MELAYU BOLEH DIBENARKAN TERNAK KHINZIR. UMUM TAHU ISU KHINZIR DI MELAKA PERNAH MENJADI TOPEK UTAMA AKHBAR TEMPATAN TAHUN LEPAS. KETIKA ITU ADA PIHAK LUAR YANG MENGGELAR MELAKA DARUL KHINZIR KERANA MAKMURNYA HAIWAN ITU DI MELAKA.
KHINZIR KITA TAK BOLEH MARAH SEBAB DIA TUHAN YANG CIPTA. CUMA YANG PATUT DIKUTUK IALAH PIHAK YANG TELAH MELULUSKAN LESEN TERNAK ( PBT / KERAJAAN NEGERI ). ORANG KAMPUNG TERBABIT DAH LAMA BUAT ADUAN.... TAPI... ITULAH NASIB ORANG MELAYU...... PEMIMPIN UMNO MANA NAK DENGAR.... TAUKEH KHINZIR BOLEH BERI SESUATU.... ORANG KAMPUNG BOLEH BERI APA ? SAYA CADANG PINDAHKAN KANDANG KHINZIR TU DEPAN PEJABAT KM....BARU NAMA RAKYAT DIDAHULUKAN.

Tiada ulasan: